ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΓΔΟΝΙΑΣ

 
 

Ο Αθλητικός Σύλλογος Μυγδονίας (Α.Σ. Μυγδονίας) είναι ένα αθλητικό σωματείο με έδρα τον Δρυμό Θεσσαλονίκης και μοναδικό κλάδο άθλησης την Αντιπτέριση, αγγλιστί Badminton (Μπάντμιντον). Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 2000 αλλά ιδρύεται επίσημα στις 22 Μαρτίου 2002.

Το έμβλημα είναι το στεφάνι ελιάς και τα χρώματα το πορτοκαλί και το μαύρο. Ο Α.Σ. Μυγδονίας έχει πανελλήνιες και διεθνείς επιτυχίες. Αθλητές και αθλήτριές του Συλλόγου έχουν καταφέρει να κατακτήσουν πανελλήνιες διακρίσεις σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες, να αναδειχτούν πρωταθλητές Ελλάδος, ενώ κάποιοι έχουν κληθεί στην εθνική ομάδα Badminton.

 

Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Στο Διαδίκτυο, το σωματείο τρέχει το δικό του blog και τη σχετική σελίδα στο Facebook, ενώ παράλληλα διατηρεί κανάλι στο YouTube και λογαριασμό σε Instagram και Google+.

 

Ίδρυση


Ο Δρυμός και η ευρύτερη περιοχή δεν είχε κάποια ομάδα Μπάντμιντον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2000. Τότε, η πρώτη προπονήτρια της ομάδας Ευαγγελία Τετράδη κατάφερε να στελεχώσει τα πρώτα τμήματα υποδομής του συλλόγου μετά από επιδείξεις του αθλήματος στα σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Μυγδονίας, με παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Μάλιστα, στην πρώτη προπόνηση της ομάδας είχαν μαζευτεί 100 παιδιά.

Η περιοχή αγκάλιασε αμέσως το «νέο» για αυτήν άθλημα και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήταν έντονο. Αμέσως ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία καταστατικού και τη συγκρότηση αθλητικού σωματείου με μοναδικό αντικείμενο το Μπάντμιντον. Το 2002 ο Αθλητικός Σύλλογος Μυγδονίας αποκτά πλέον την επίσημη μορφή του.

 

Πρώτες συμμετοχές σε αγώνες

 

Τα χρόνια που ακολούθησαν οι αθλητές και οι αθλήτριες του Συλλόγου έπαιρναν μέρος σε επίσημους αγώνες και φιλικά τουρνουά, ενώ οι πρώτες επιτυχίες και τα μετάλλια σε τοπικό επίπεδο (περιφερειακοί, σχολικοί αγώνες) έφερναν αφενός χαμόγελα στο σωματείο και αφετέρου την αισιοδοξία για την καθιέρωση του ανάμεσα στα κορυφαία της Ελλάδας. Παράλληλα, συνέχιζε να εντάσσει στις τάξεις του νέους αθλητές. Πρώτη συμμετοχή σε επίσημη διοργάνωση ήταν στο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Παμπαίδων- Παγκορασίδων U-15 που έγινε στο Ε.Α.Κ. Σιδηροκάστρου στις 31/3-01/04 2001.

 

Πρώτες πανελλήνιες διακρίσεις και μετάλλια

 

Η δεκαετία του 2000 έχει ήδη  μπει στο δεύτερο μισό της και μια φουρνιά παικτών που «ψήνονταν» στα τμήματα υποδομής θα αρχίσει να κατακτά μετάλλια σε πανελλήνιες και διεθνείς διοργανώσεις. Η δουλειά στα τμήματα υποδομής τα προηγούμενα χρόνια αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματική και οι πρώτες διακρίσεις κάνουν σιγά σιγά την εμφάνισή τους. Το 2005 έρχεται ο πρώτος πανελλήνιος τίτλος από την Σωτηρία Ρωφαλίκου. Το 2006 είναι σειρά δυο άλλων αθλητριών της ομάδας να κατακτήσουν πανελλήνια διάκριση, της Μαρίνας Καρυπίδου και Μαγδαληνής Τσιουμλέκη. Το σωματείο έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο του πρωταθλητισμού. Θα ακολουθήσουν με εφάμιλλες διακρίσεις οι Μαρία Μάρου, Φωτεινή Σταυρούση, Ελευθερία Γιαννοπούλου, Νικολέτα Διαμέλα και Συντρίδης Γεώργιος, ενώ οι Βαρελάς Αλέξανδρος, Ιωάννης Γαλάνης, Στέφανος Γαλάνης και Χρήστος Πολύζος θα φτάσουν μέχρι την οκτάδα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

 

Συνολικά, από το 2005 έως το 2019, οι παραπάνω φορώντας τη φανέλα του Συλλόγου θα φέρουν στην Μυγδονία πάνω από 40 πανελλήνιους τίτλους, μερικοί εξ αυτών χρυσοί. Αρκετές αθλήτριες θα κληθούν στην Εθνική Ομάδα Αντιπτέρισης και θα συμμετέχουν με αυτήν σε διεθνείς διοργανώσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάληψη της τρίτης θέσης από τις Μαγδαληνή Τσιουμλέκη και Μαρίνα Καρυπίδου στους Βαλκανικούς Αγώνες. Βαλκανιονίκης του Συλλόγου στέφθηκε επίσης η Φωτεινή Σταυρούση.

 

Μοριοδότηση


Οι επιτυχίες σε τόσο υψηλό επίπεδο είχαν φυσικά αντίκτυπο στις σπουδές και στην επαγγελματική σταδιοδρομία, αφού απέκτησαν από το κράτος μοριοδότηση (ως είθισται στους πανελληνιονίκες) έως 10% επί του συνολικού βαθμού στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

 

Ο Αθλητικός Σύλλογος Μπάντμιντον Μυγδονίας σήμερα

 

Η ομάδα Μπάντμιντον της Μυγδονίας συνεχίζει να δέχεται στα τμήματα υποδομής παιδιά όλων των ηλικιακών κατηγοριών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Οι προπονήσεις διεξάγονται στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Δρυμού "Αστέριος Π. Νέτσικας" (18ο χλμ Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, Δρυμός Θεσσαλονίκης). 

Οι αθλητές και οι αθλήτριες του Συλλόγου λαμβάνουν μέρος στα Σχολικά Πρωταθλήματα Δημοτικών και Γυμνασίων, στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Λυκείων, στους Περιφερειακούς Αγώνες Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για τις ηλικιακές κατηγορίες U9, U11, U13, U15, U19 και Ανδρών-Γυναικών, στο Ομαδικό Πρωτάθλημα, στα τοπικά "Τουρνουά Μπάντμιντον Μυγδονίας" και "Χριστουγενιάτικο Τουρνουά". Τέλος, άξια αναφοράς είναι τα ταξίδια των αθλητών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας κάθε χρόνο αρκετές φορές, προκειμένου να λάβουν μέρος στις εκάστοτε διοργανώσεις της Ε.Ο.Φ.Σ.Α. (Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Σωματείων Αντιπτέρισης).

 

Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Αντιπτέρισης  ΛΥΚΕΙΩΝ - ΕΠΑΛ 

 

Το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Αντιπτέρισης ΛΥΚΕΙΩΝ - Ε.Π.Α.Λ. διεξήχθη για πρώτη φορά την αγωνιστική περίοδο 2013-14 και τότε χρυσή πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Μαρίνα Καρυπίδου από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης. Την επόμενη σχολική χρονιά 2014-15, , κατέκτησαν την τρίτη θέση στο διπλό οι Διαμέλα Νικολέτα και Γιαννοπούλου Ελευθερία, εκπροσωπώντας το ΓΕΛ Μυγδονίας στην ίδια διοργάνωση, ενώ την περίοδο 2015-16 το ίδιο σχολείο έλαβε ξανά μέρος με 8 μαθητές - τριες του.

 

Αποστολή

 

Στον Αθλητικό Σύλλογο Μυγδονίας στοχεύουμε στην εκμάθηση του ολυμπιακού αθλήματος της Αντιπτέρισης, στην εκγύμναση του σώματος και εστιάζουμε στην καλλιέργεια Αξιών όπως ο Συναγωνισμός, η Αλληλεγγύη, το Πείσμα, το Πάθος για διάκριση, η Αγάπη προς το συνάνθρωπο - συναθλητή. Αξίες που πρέπει να αποτελούν απαραίτητα συστατικά του ανθρώπινου χαρακτήρα στην ενηλικίωση  ώστε ο ενήλικας να καταστεί έτοιμος προς ένταξη στην Κοινωνία, γι΄ αυτό και οφείλουμε να τις καλλιεργήσουμε στα παιδιά κατά την εφηβική, προεφηβική και παιδική τους ηλικία. Επιδιώκουμε λοιπόν την παροχή Αθλητικής και Κοινωνικής Παιδείας. Προσπαθούμε να εφαρμόζουμε την παραπάνω Φιλοσοφία και Πολιτική μας με πράξεις, είτε στο πλαίσιο της προπόνησης και των αγωνιστικών υποχρεώσεων του Συλλόγου είτε με την ενεργή συμμετοχή των αθλητών - τριών μας σε δραστηριότητες κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Ορίσαμε λοιπόν τους εξής κατευθυντήριους άξονες ώστε να επιτευχθούν τα παραπάνω: 

«Επίδειξη και Διάδοση της Αντιπτέρισης - Ενασχόληση των παιδιών με τον Αθλητισμό» με παρουσιάσεις του αθλήματος σε σχολεία και καλοκαιρινά Sports Camps

«Συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες» με τη συμμετοχή μας στο Solibad

«Ανάδειξη της Μυγδονίας σε κοιτίδα του Αθλητισμού, του Πολιτισμού και του ολυμπιακού αθλήματος της Αντιπτέρισης» με τη διοργάνωση τοπικών τουρνουά στο ΔΑΚ Μυγδονίας.

 

Συμμετοχή στο Solibad

 

Η λέξη προέρχεται από την φράση SOLIdarity (=Αλληλεγγύη) BADminton και έχεις ως κεντρικό σύνθημα το "Badminton without Borders" (=Αντιπτέριση χωρίς σύνορα). Ξεκίνησε τη δράση του το 2009 και επρόκειτο για μια ενέργεια Γάλλων φίλων του αθλήματος με στόχο τη βελτίωση  (μέσω του αθλήματος της Αντιπτέρισης) των συνθηκών παροχής της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού σε χώρες - κατά κύριο λόγο- του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου». Μια κίνηση που αγκαλιάστηκε από την οικογένεια του Badminton, με τα σωματεία που τη στηρίζουν να φτάνουν παγκοσμίως περίπου τα 170, αλλά και από κορυφαίους αθλητές Μπάντμιντον όπως η Carolina Marin, ο Peter Gade και ο Hans-Kristian Vittinghus. Εν ολίγοις, μια  προσφορά του Badminton στην Ανθρωπότητα!

Το Solibad διεξάγει ένα project - κάθε χρόνο η αποστολή είναι διαφορετική- στην οποία συμμετέχουν οι αθλητές των συμβεβλημένων σωματείων αλλά και φίλοι του αθλήματος,  όπως για παράδειγμα ο σχηματισμός της λέξης Solibad με διάφορους τρόπους, λχ φτερά, αγώνες στη φύση, νυχτερινό παιχνίδι μπάντμιντον. Με αυτούς τους τρόπους οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες αφενός στηρίζουν και προβάλλουν τον θεσμό, την αποστολή, το έργο του και αφετέρου τονίζουν και ενστερνίζονται τον Εθελοντισμό και την αξία της Αλληλεγγύης. Επίσης, ο καθένας μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ενίσχυσή του οργανισμού με αγορές προϊόντων Solibad και δωρεές.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Μυγδονίας είναι από το 2016 μέλος-υποστηρικτής του διεθνούς θεσμού SOLIBAD (Badminton without Borders) και συμμετέχει ενεργά στα projects και στις κοινωνικές δραστηριότητες που οργανώνονται από σωματεία Αντιπτέρισης ανά τον κόσμο. Η παραπάνω πρωτοβουλία του Αθλητικού Συλλόγου Μυγδονίας πραγματοποιείται στo πλαίσιo της πολιτικής και φιλοσοφίας του Συλλόγου για ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε κοινωνικές δραστηριότητες, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια αξιών, όπως του Εθελοντισμού, της Αλληλεγγύης, της Αγάπης προς τον Συνάνθρωπο, της αποδοχής της Διαφορετικότητας, της Ισότητας.

 

Επισημάνσεις:

  1. Εάν κάποιος/α θεωρεί ότι δεν συμπεριλήφθηκε το όνομα του και δεν αναφέρεται η προσφορά του στον Σύλλογο ή διαπίστωσε τυχόν ανακρίβειες, ζητάμε συγγνώμη και παρακαλείται να επικοινωνήσει αμέσως μαζί μας στο arisgal2003@yahoo.gr
  2. H wikipedia δεν αναφέρει ολόκληρο το παραπάνω κείμενο αλλά μέρος του, καθώς έτσι έκριναν οι διαχειριστές της.